Olika bingotyper

Det finns ett antal olika bingotyper som är populära på olika ställen runt om i världen. De allra flesta bingotyperna har samma regler som de andra, den vanligaste skillnaden är mängden bollar man använder sig av när man spelar.

Variantbingo

Variantbingo är den allra vanligaste bingotypen här i Skandinavien och är även en av de bingospel som varar allra längst. När man spelar Variantbingo så har man tre stycken 5x5 brickor som sitter ihop för att skapa en stor bricka. Spelet spelas i fem omgångar där alla omgångar har olika mål för att vinna.

  • Första omgången: Fem i rad horisontalt.
  • Andra omgången: Två horisontala rader.
  • Tredje omgången: Tre horisontala rader.
  • Fjärde omgången: Fyra horisontala rader.
  • Femte omgången: Full bricka.

Varje omgång spelas tills dess att någon uppfyller kraven för att vinna den omgången. Det är detta som gör att variantbingo är den bingotypen som tar längst tid att spela.

75-bollars bingo

foto

75-bollars bingo är den bingotyp som är mest populärt i Nordamerika. Det finns ett par olika sätt att spela denna bingotyp på. I klassiska 75-bollars bingo så har man 25 nummer på en 5x5 bricka. Det finns även en version där man har 24 nummer på en 5x5 bricka där mitten består av en fri ruta som är en joker. Slutligen så finns det även Variant där man har 75 eller 72 nummer på tre stycken 5x5 brickor som sitter ihop. Målet med 75-bollars bingo är att bli först med att få en full bricka eller att fylla eventuella mönster som kan finnas på brickan.

80-bollars bingo

80-bollars bingo spelas vanligtvis som ett minispel eller ett sidospel och är mest populärt i Storbritannien, det är ett av de snabbaste bingospelen. När du spelar 80-bollars bingo så har du brickor med 4x4 med nummer i färgerna blått, rött, grått och gult med liknande mönster som i klassisk bingo. Du vinner genom att bli först med att få rätt mönster.

90-bollars bingo

foto

90-bollars bingo spelas vanligtvis i Europa och är mest populärt i länder som Spanien och Storbritannien. Denna bingotyp spelas i tre omgångar och man använder sig av brickor med 3x9 rutnät. Varje bricka har 15 frirutor och 15 nummer från 1 – 90. Ett nummer finns bara en gång per bricka. Man vinner genom att bli först med att få vinstmönstret som krävs för varje omgång. Spelet är över när alla tre omgångar är över.

Singelbingo

Singelbingo är ett bingospel som endast spelas på nätet. Det kan spelas med olika antal bollar och som namnet antyder så spelar du ensam. Dina vinster påverkas alltså inte alls av hur många brickor de andra spelarna har köpt. Istället så består vinstpengarna av belopp som bestämts i förväg som är baserat på din insats. Det som är bra med singelbingo är att du slipper vänta på omgångar då det endast är du som spelar. Det som är lite mindre bra är att det är lätt att få känslan av att man spelar mot själva sajten istället för mot andra deltagare vilket kan göra upplevelsen mindre njutbar.