Bingobrickor

Flera olika brickor

Till att börja med finns det en bricka som kallas för den klassiska bingobrickan. Den klassiska brickan är utrustad med ett rutnät om 5 gånger 5 rutor. Var och en av raderna har blivit tilldelad en bokstav från ordet BINGO. I den första raden, under B, markerar du siffrorna 1 till 15 om någon av dessa ropas upp. Under bokstaven I markerar du nummer mellan 16 och 30 som ropas upp och så vidare. Bingobrickorna är ofta en färgglad historia och finns i ett antal olika härliga färger. De mest vanliga färgerna är vitt och rött. Men du kan också spela bingo på brickor som är blåa, gula, rosa, beige, orange eller turkos.

Det mest kända bingospelet i Sverige är än i dag det gamla hederliga tv-programmet BingoLotto. De flesta av oss har någon gång placerat oss framför programmet med en lott i hopp om att vinna. Och vem känner inte igen mannen som personifierar BingoLotto, allas vår Leif ”Loket” Olsson? BingoLotto är ett spel som kallas för variantbingo och du får reda på under programmet vilka nummer du ska kryssa i på din bricka. Det finns tre bingobrickor på en lott och du har dessutom chansen att vinna andra saker som inte har med själva bingon att göra.

Det finns flera olika sorters variantbingo och bingobrickorna i variantbingo är lite annorlunda än den klassiska. Brickan är bland annat större med rutnät om 3 gånger 25 nummer. Den här typen av bingo avslutas inte när första bingoropet är gjort. I stället följer en ny omgång och då krävs det att du har prickat i två rader för att få ropa bingo.

Sist men inte minst finns det en slags amerikansk bingobricka som också påminner mycket om vår klassiska svenska bingobricka. Skillnaden mellan de två är att den amerikanska versionen av bingobrickan har 24 rutor att markera varav mittrutan redan är markerad från början. Så det kan vara kul att prova den här versionen eftersom den är så lik den klassiska.

Var får jag tag i en bingobricka?

Att få tag i och köpa en bingobricka i dag är inget svårt. De finns till försäljning i princip överallt. Passa på när du veckohandlar i mataffären eller står i kiosken eller när du tankar bilen på macken. BingoLottos lotter kan du ofta köpa hos en lokal förening.

Om du har begett dig till en traditionell spelhall för att spela lite bingo ska du vara där i hyfsat god tid. Dels för att de säljer bingobrickorna på plats strax innan bingon går i gång och dels för att du säkert kommer vilja ha en bra plats när du spelar. Bingo är som sagt ett poppis spel och du vill inte komma dit och stå utan en bingobricka för att dem redan är slut när du kommer dit. Det här är saker som du inte behöver tänka på om du spelar på nätet däremot. Där köper du din virtuella bingobricka från den spelportal du spelar hos och har ett registrerat konto. Genom ditt spelkonto dras den summa som bingobrickan kostar och du behöver inte vara ute i särskilt god tid innan spelet börjar. Vinner du på nätet åker vinsten direkt in på ditt spelkonto, vilket gör att många tycker att det är väldigt smidigt att spela på det här sättet.

Vad kostar det för att underhålla mig på det här viset? Det är svårt att svara på eftersom priserna på bingo varierar men det är i regel inte bingobrickan du betalar för. I stället betalar du för att få vara med och spela och därmed får du också din bingobricka.

Psst! Om du ska spela bingo i en bingohall kan det vara kul att spela med en särskild bingopenna. Du vet sådana där man duttar för att markera med. Så lycka till med ditt bingospelande oavsett var du väljer att spela och vilken bingobricka du spelar med!