Bingoregler

När man vill roa sig med något på sin fritid som gärna får lysa upp en grå vardag ska det vara enkelt. Man vill ju bara kunna sätta sig ner, skingra tankarna och komma bort från allting. Då ska det inte vara komplicerade ting som kräver alldeles för mycket tankeverksamhet. I stället ska det vara avslappnande men samtidigt roligt. Och det finns faktiskt ett alldeles ypperligt exempel på en sådan syssla och det är att spela bingo! Det här nummerspelet är något som alla kan lära sig, oavsett ålder, och alla kan spela och vara på samma nivå oavsett hur länge man har spelat eller om det är första gången. Och sådana spel finns det inte alltför många av vilket också gör att det ska tas till vara på. 

De flesta har säkerligen hört talas om spelet bingo tidigare och vet kanske då också att detta är ett spel som baseras på slumpen. Dock är det kanske inte lika vida känt att det finns lite olika varianter av bingo. Många tänker nog, utan att reflektera över det själv, på den klassiska bingon. Men det finns som sagt några fler väldigt populära varianter man definitivt bör prova på om man redan är bingofrälst. Bingo är ett sådant lätt spel och passar i princip alla vilket förmodligen bidrar friskt till bingons oerhörda popularitet i dag. Dessutom har säkerligen internet också hjälpt till att knuffa upp bingon som ett favoritnöje i och med att man har gjort spelet tillgängligt för allt och alla och man kan spela precis när som helst och var som helst. 

Vill du också prova på bingo och ta reda på vad det egentligen innebär så kan det vara bra att ha lite koll på spelet och dess regler. Men kom ihåg, det är inget svårt att lära sig och trots att det finns olika versioner av spelet så är själva grunden i spelet i princip alltid likadan. Så bara du får kläm på de klassiska bingoreglerna är resten lätt som en plätt!

Klassisk bingo

Det känns ganska givet att börja med den klassiska bingon och har du aldrig provat på spelet tidigare kan det vara en god idé att börja med just denna variant. Det är dessutom den mest populära formen av bingo än i dag. I olika bingorum kan du också hitta den i bingorum som står som 75-bollars bingo med ett annat namn. Själva poängen med bingo är att få just bingo på sin nummerbricka och detta gör du genom att du lyckas pricka in fem slumpade nummer på din bricka som resulterar i fem i rad. Detta kan vara antingen lodrätt, vågrätt eller diagonalt. Numren ropas ut av en utropare efter att de helt enkelt dras av en slags slumpgenerator och spelet pågår ända fram tills det att någon ropar bingo. Du känner igen den klassiska bingobrickan genom att den består av ett rutnät om fem gånger fem rutor. I rutorna finns det olika nummer mellan 1 och 75 och det är dessa nummer som sedan slumpas fram. När ett nummer ropas ut gäller det att noggrant kika på sin bricka och därefter pricka i den sifferrutan om numret finns där. Dock kan du vara lugn när du spelar bingo på nätet eftersom datorn oftast prickar i siffrorna på egen hand om du inte själv väljer att göra det manuellt. Därmed slipper du oroa dig för att du ska missa att pricka i någon ruta. 

Variantbingo

Om vi går vidare till den bingotyp som kanske är den mest snarlika klassisk bingo kommer vi till det som kallas för variantbingo. Den stora skillnaden mellan den klassiska bingon och variantbingon är att man här spelar bingo i fem omgångar i stället för att spelet tar stopp då någon ropar ut bingo. På så sätt kan man roa sig lite längre eftersom spelet helt enkelt håller på längre. Därför består bingobrickan i variantbingo också av olika slags ”delbrickor” för de olika omgångarna. Den första omgången fungerar precis som den klassiska bingon och innebär alltså inga svårigheter. Men i den andra omgången så gäller det att man ska pricka in två rader i stället för bara en, även denna gång lodrätt, vågrätt eller diagonalt. När någon lyckas med detta går det vidare till den tredje omgången och då gäller det så klart att man ska försöka pricka in tre rader för att få bingo. I fjärde omgången är det fyra rader som är målet och i den femte och sista omgången är det hela brickan fullmarkerad som gäller. Således är variantbingo en lite större utmaning och kanske lite mer spännande bingo. Dock kan vissa typer av variantbingo också spelas med ett antal utrop som man har bestämt innan själva spelet börjar. Anledningen är för att fler spelare ska ha möjligheten att också kunna få bingo.

Mönsterbingo

Vill man prova på något annat än att bara pricka in rader på bingobrickan kan mönsterbingo vara ett roligt alternativ för dig. Även mönsterbingon går till som den klassiska när det gäller utropen och att man ska pricka in nummer. Skillnaden här är att man ska försöka pricka in siffror på sin bricka så att de slutligen bildar ett visst mönster som finns på brickan. Mönstret som man ska försöka fylla i kan skilja sig mellan olika bingohallar och olika sajter men kan till exempel bestå av ett hjärta eller liknande. Mönsterbingo är med andra ord bingo som spelas som klassisk fast med ett mönster som mål i stället för fem i rad.

Brittisk bingo

Bingospelandet har fått starkt fäste i Sverige och i det närmaste blivit ett fenomen. Men det finns andra länder där bingon också har en särskild kultur och ett bra exempel på ett sådant land är Storbritannien. Därför är det kanske inte heller så konstigt att det faktiskt finns en variant av bingo som heter just brittisk bingo. Detta är en typ av 90-bollarsbingo och om man ska jämföra detta spel med övriga är nog variantbingon den närmaste liken. Själva bingobrickan i brittisk bingo kallad för ticket och likt i variantbingon spelar du i olika omgångar. Bingobrickorna i det är spelet är prydda med 15 nummer mellan 1 och 90 i ett rutnät på nio gånger nio rutor. Men det är bara fem av dessa rutor som innehåller siffror per rad. De fyra andra rutorna gapar tomma. Precis som i variantbingon har man olika mål att pricka in i de olika spelomgångarna. Antingen vinner du genom att du lyckas pricka in en rad vågrätt, två rader vågrätt eller tre rader som dessutom kallas för fullt hus. Brittisk bingo kan vara roligt att prova på för lite variation i sitt bingospelande och som du ser är det inga större svårigheter här heller.

Amerikansk bingo

Är du nyfiken på ytterligare en annan typ av bingo finns det alltid den amerikanska bingon att tillgå. Den amerikanska bingon är en slags 75-bollarsbingo som kan jämföras och liknas med den klassiska bingon. Själva bingobrickan är i princip likadan i de båda varianterna. Men det finns en väsentlig skillnad och det är att den amerikanska bingobrickans mittenruta redan är ikryssad och kallas för free space. Det finns lite olika sätt att få bingo på i amerikansk bingo. Det finns det vanliga att man kryssar i en rad lodrätt, vågratt eller diagonalt men du kan också få bingo genom att du prickar in de fyra numren som står i hörnen på bingobrickan. 

Ha roligt med bingo

Här har du de grundläggande reglerna till några av de vanligaste formerna av bingo i dag. Och du förstår säkert ganska snabbt att det inte är något svårt att komma i gång med att spela bingo och lära sig spelet. Det kan ta en liten stund när man börjar innan man kommer i gång med hur allting verkligen går till men efter en liten stund kommer du att förstå varför så många trollbinds av bingon.